Menu
Menu

Alles over Libeco

Over Libeco

Libeco is opgericht in de 19e eeuw in het Belgische dorpje Meulebeke. De oudste gegevens van het bedrijf dateren nog van 1864, toen het bedrijf een opslagplaats was waar wevers het linnen inleverden dat ze thuis hadden geweefd.

Rond 1904 installeerde Libeco haar eerste mechanische weefgetouwen en niet veel later telde fabriek al 140 weefgetouwen. Het bedrijf richtte zich op dat moment nog voornamelijk op de productie van beddenlakens en tafellakens.

Vandaag de dag is Libeco uitgegroeid tot een grote onderneming die actief zijn in de productie van eersteklas linnen stoffen. De producten zijn puur, luchtig en voorzien van een oogverblindend design.

Van vlas tot linnen

Van vlas tot linnen

Bent u benieuwd naar hoe Libeco een vlasplant omtovert tot een prachtig linnen dekbedovertrek of sierkussen? Lees hier dan snel verder. Linnen is een natuurproduct dat wordt geproduceerd uit vlas. Wat veel mensen niet weten is dat vrijwel alle delen van de vlasplant gebruikt kunnen worden. Van de zaden maakt men bijvoorbeeld olie voor het kleuren en verven en ook de rest van de bijproducten van vlas worden nuttig besteed. Vlas is één van de weinige natuurlijke vezels die nog op grote schaal in West-Europa worden verbouwd. Hoe dit wordt verbouwd, leest u hier .

Oogsten en Drogen
Om het gewas optimaal te benutten wordt vlas niet gemaaid, maar met de wortel erbij geoogst. Het oogsten wordt gedaan door mechanische rooimachines. Na het oogsten is het tijd om het vlas te drogen. Dit wordt gedaan in grote hagen. Vervolgens worden de zaden verwijderd en is het tijd voor de volgende stap.

Roten en Keren
Na het drogen wordt het vlas blootgesteld aan vocht. Dit wordt gedaan om zogenaamde 'pectines' af te breken die de vezels bijeenhoudt. Dit heet proces heet 'roten'. Bij het roten wordt het vlas uitgespreid over een veld, waarna het gedurende enkele weken wordt blootgesteld aan regen, dauw en zonneschijn.

Zwingelen , Hekelen en Spinnen
Bij het zwingelen en hekelen worden de vezels van het vlas gescheiden van het stro. De korte vezels kunnen worden gebruikt voor het spinnen van touw en garens. De lange vezels worden gebruikt voor fijn linnengaren. Bij het spinnen worden de vezels vervolgens verwerkt tot een 'lint' waarmee geweven kan worden.

Weven
Voordat er daadwerkelijk geweven kan worden, moeten de garens eerst gecontroleerd worden op stevigheid, gelijkmatigheid en soepelheid. Voldoen deze aan alle vereisten dan kan het weefproces beginnen. De weefgetouwen van Libeco draaien 24 uur per dag en staan in verbinding met een centrale computer die de kwaliteit en de output bewaakt.

De Libeco Collectie

Bedlinnen

Linnen is een heerlijk materiaal voor uw beddengoed. Het is zacht, puur en luchtig. Linnen is fris in de zomer en warm in de winter. Linnen is comfortabel en zorgt voor een goede nachtrust. Een echte aanwinst voor uw slaapkamer dus. De bedlinnen collectie van Libeco bestaat uit prachtige lakens, dekbedovertrekken, spreien, kussenslopen en sierkussens. Alles wat u nodig heeft om uw slaapkamer om te toveren tot een echte oase van rust. Bekijk hier de volledige collectie.

Tafellinnen

Rustige natuurlijke kleuren in combinatie met subtiele lijnen en patronen. Dat is de collectietafellinnen van Libeco. De linnen tafellopers, tafelkleden en servetten misstaan op geen enkele tafel en zijn de perfecte afwerking voor een avondje tafelen met vrienden of familie. Dankzij de stevigheid van de stof kunt u bovendien jarenlang blijven genieten van de accessoires, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken om het verlies van kleur of kwaliteit. Een ware aanwinst voor uw eetkamer.

Keukenlinnen

Linnen is een echte klassieker in de keuken. Dankzij de sterkte van de stof en het hoge vocht absorberende vermogen is linnen het ideale materiaal voor keukenschorten, keukendoeken en gastendoeken. Zoals hierboven beschreven wordt linnen gemaakt van vlas en vlas kan tot wel 20% van zijn eigen gewicht in water opnemen. Daarnaast is een linnen doek perfect om uw glazen een stralende glans te geven. Een onmisbaar onderdeel van uw keukenuitrusting!

Een greep uit de collectie van Libeco: